11 January 2016

Petua Segarkan Buah dan Sayur

Assalamualaikum,

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan tubuh anda. Namun ada masanya buah dan sayur yang disimpan menjadi kurang segar untuk dimakan.


Sebelum ini saya pernah kongsikan mengenai manfaat buah. Beberapa jenis sayur dan buah boleh dikembalikan kesegarannya adalah seperti berikut:

1. Segarkan epal

Epal yang dipotong mudah berubah warna coklat seperti telah rosak. Rendamkan buah epal yang telah dipotong di dalam mangkuk berisi air sejuk yang dicampur sedikit garam. Pasti epal yang dipotong tetap segar dan tidak berubah warna.


2. Segarkan jagung

Jagung yang disimpan dalam plastik mungkin kurang manis apabila dimasak. Rendam jagung dalam air dingin selama sejam dan simpan dalam peti sejuk. Apabila hendak memasaknya, masak dengan api besar supaya jagung cepat masak dan rasa manisnya tidak hilang. 


3. Segarkan tomato

Buah tomato yang terlalu masak akan menjadi lembik dan kelihatan tidak segar. Rendamkan tomato di dalam air sejuk yang dicampur sedikit garam. Kemudian simpan di dalam peti sejuk semalaman. Anda akan mendapati tomato kembali segar.


4. Segarkan tauge

Campurkan perahan limau nipis di dalam air rendaman tauge. Simpan di dalam peti sejuk dan tauge akan segar walau disimpan lama. Namun jangan lupa untuk menukar air rendaman pada setiap hari. 


5. Segarkan brokoli

Brokoli yang disimpan akan berubah menjadi warna kekuningan. Untuk menyegarkannya kembali, rendam brokoli di dalam mangkuk berisi air sejuk selama sejam. Brokoli akan kembali hijau dan segar. 


Oleh itu, anda masih boleh menikmati buah dan sayur segar tanpa perlu membeli yang baharu. Namun perlu dipastikan buah dan sayur tidak busuk kerana nutrien di dalamnya akan berkurangan dan mungkin menyebabkan keracunan makanan.

Nota: Jika anda ada petua segarkan buah dan sayur yang lain, boleh kongsikan di sini.. 

^_^

35 comments:

  1. Salam singgah sini Aiza.....perkongsian yang bagus ni...sebab selalu buahan atau sayuran kita main simpan jer kat dalam peti ais kan...

    ReplyDelete
  2. Salam kak, terima kasih share tips ni ,sebab epal tu suka simpan balik dalam peti pasti nampak mcm dah rosak org pon tak nak makan

    ReplyDelete
  3. Salam Aiza..

    Hmm..boleh pakai tips no 1 hingga 3 tu..yg 4 & 5 tak dapat nak amal sbb saya sorg je makan..he he. Jarang beli. Kalau beli pun mmg masak dan habis terus, tak simpan2..

    Terima kasih berkongsi Aiza..

    ReplyDelete
  4. tips yg amat bagus ni tapi eloklh buah2 tu dimakan segera n hbskan. tapi kalau dh bnyak simpanlh dgn cara tips yg diberi ni...

    ReplyDelete
  5. ahaha qila mmg suka celup air garam kalau mkn epal huhuhu

    thanks kak aiza <3

    ReplyDelete
  6. paling cepat tukar warna tu epal kalau dah potong :( buah lain-lain tahan lama lagi. thank you kak Aiza share tips :)

    ReplyDelete
  7. salam kak aiza.. lama x nampak update blog..
    btw nice sharing :)

    ReplyDelete
  8. Owhhh begitu plak..da petuanya.nnt lya nak try la
    thnks kak atas prkongsiannya, baru smpt bw cn

    ReplyDelete
  9. Saya paling suka jagung... Akan saya cuba nnti.. thanks tips nya...

    ReplyDelete
  10. Oh ada cra rpnya.. Bru thu, tq. Suka mkn epal hijau..

    ReplyDelete
  11. Nice sharing kak. Bnyk sbnrnye petua ni. Kekdng kita je xamalkan ehhee

    ReplyDelete
  12. Thanks for Sharing Aiza! Lama Nurul tak kemari.. selamat berblog kembali!

    ReplyDelete
  13. Thanks for the tips. Part brokoli tu memang nk cuba

    ReplyDelete
  14. Semua diatas mummy suka ngap.. Thanks for the info Aiza.. lepas ni kena rajin buka fridge la.. hehhee

    ReplyDelete
  15. thanks aiza sbb bom kotak komen sy tempohari ;-)

    ReplyDelete
  16. sangat2 memerlukan pengetahuan ni..baru tahu

    ReplyDelete
  17. perkongsian yg bagus. tapi zaman sekarang ni mudah je dgn adanya peti ais. buah dgn sayur tahan lebih lama. hehe

    ReplyDelete
  18. Hello!
    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  19. Terima kasih Aiza tips nya...kat rumah bunda ni selalu ada buah epal n buah tomato..

    ReplyDelete
  20. wah yang no 5 tu saya baru tahu
    nanti nak cubalah
    tapi memang kebanyakkan sayur kalau rendam air akan segar balik

    ReplyDelete
  21. oh ada caranya nk segarkan sayur ye..boleh try nanti!☺

    ReplyDelete
  22. Bagus ada petua2 mcm ni... taklah cepat rosak buah2an dan sayur. Bagus utk elakkan pembaziran juga kan. Thanks sharing Aiza... :)

    ReplyDelete
  23. thanks sis sharing ni best sangat

    ReplyDelete
  24. kalau nak senang...masa simpan semua letak dalam plastik :)

    ReplyDelete
  25. nak cuba yang brokoli tu.. hihi

    ReplyDelete
  26. Boleh cuba yang buah epal tu sebab suka makan epal dan bila simpan dah bertukar color. thanks for sharing

    ReplyDelete
  27. Saya suka semua makanan yang disebutkan diatas :D

    ReplyDelete
  28. asasnya air sejuk dan garam . taugeh mmg tak thn lama , blh la cuba tips aiza ni ...

    ReplyDelete
  29. Waaaa bagus sungguh petua ni.. insyallah boleh try lepas ni :D
    Thanks for sharing...

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^