01 May 2011

Jom buat Keropok Lekor Sendiri

Assalamualaikum,

Keenakannya pasti tidak jemu untuk dinikmati secara rebus atau goreng. Makanan ringan berasal dari negeri Pantai Timur ini telah menjadi kegemaran ramai sejak turun-temurun. Tentu ramai yang ingin mengetahui resipi bagi menyediakan keropok lekor. Mudah, lebih bersih dan yang penting halal (sebab buat sendiri tau apa bahan).

Keropok Lekor
Bahan-bahan Keropok:
1 kg ikan Parang/ Kembung (diasingkan tulang dan dihancurkan isi)
500 gm tepung sagu
125 ml air
sedikit ketulan ais
garam & gula (secukup rasa)
MSG (ikut citarasa)

Cara Membuat:

  1. Campurkan isi ikan dengan sedikit garam, gula & MSG (tak nak letak MSG pun takpe). Tumbuk bersama ketulan ais. 
  2. Masukkan tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. 
  3. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. 
  4. Didihkan air dalam periuk dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis. 
  5. Sedia untuk dimakan terus atau digoreng terlebih dahulu. 
*********************************************************************************

Bahan-bahan Sos Pencicah:
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering (dikisar)
1 mangkuk gula pasir
sedikit gula merah

Cara Membuat: 

  1. Adunkan kesemua bahan ke dalam periuk di atas api. 
  2. Masak sehingga sos cili mendidih dan pekat.
Keropok lekor sedia untuk dimakan segera panas-panas atau dicicah sos. Selamat mencuba.

1 comment:

  1. adeehhh...bulan puasa ak tu..gulp...JM suka makan lekor tapi, tak tahu buat..hri tu JM cuba buat dia jadi keras & penyet..haha!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^