Assalamualaikum,
Keenakannya pasti tidak jemu untuk dinikmati secara rebus atau goreng. Makanan ringan berasal dari negeri Pantai Timur ini telah menjadi kegemaran ramai sejak turun-temurun. Tentu ramai yang ingin mengetahui resipi bagi menyediakan keropok lekor. Mudah, lebih bersih dan yang penting halal (sebab buat sendiri tau apa bahan).
Keropok Lekor |
1 kg ikan Parang/ Kembung (diasingkan tulang dan dihancurkan isi)
500 gm tepung sagu
125 ml air
sedikit ketulan ais
garam & gula (secukup rasa)
MSG (ikut citarasa)
Cara Membuat:
- Campurkan isi ikan dengan sedikit garam, gula & MSG (tak nak letak MSG pun takpe). Tumbuk bersama ketulan ais.
- Masukkan tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal.
- Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder.
- Didihkan air dalam periuk dan rebus keropok. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
- Sedia untuk dimakan terus atau digoreng terlebih dahulu.
*********************************************************************************
Bahan-bahan Sos Pencicah:
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering (dikisar)
1 mangkuk gula pasir
sedikit gula merah
Cara Membuat:
- Adunkan kesemua bahan ke dalam periuk di atas api.
- Masak sehingga sos cili mendidih dan pekat.
Keropok lekor sedia untuk dimakan segera panas-panas atau dicicah sos. Selamat mencuba.
adeehhh...bulan puasa ak tu..gulp...JM suka makan lekor tapi, tak tahu buat..hri tu JM cuba buat dia jadi keras & penyet..haha!
ReplyDelete