7 Julai 2003
Minggu ini bos membawa aku and the gang memukat ikan di sekitar lombong tinggal berdekatan kilang kicap Tamin. Tak sangka dalam lombong tinggal pun boleh ada ikan. Jam 9.00 pagi kami bertolak ke lokasi dengan menaiki van Jabatan Perikanan (jarak dari Pusat Perikanan lebih kurang 5 km je kot).
Peralatan utama yang dibawa semestinya bot, pukat dan baldi. Kami berpakaian sukan dan selipar aje. Tukang masak Pusat Perikanan kami telah menyediakan menu untuk makan tengahari (nasi putih, ikan masak merah dan ulam bersama sambal belacan). Macam nak pegi picnic kat situ plak.
Tiba di tebing tasik, bot diturunkan ke dalam air. Bos mengarahkan kami mengenakan jaket keselamatan dan masuk ke dalam bot. Sampan didayung hingga ke seberang tasik dan pukat dipasang di tepian. Guni-guni yang berisi hampas soya kelihatan di tepian tasik mengeluarkan bau masam.
Bersedia turun ke lombong |
Memasang pukat |
Picnic di Taman Tasik Tamin |
Gembira betul hari ini. Bos mengajak kami pulang memandangkan matahari mula membahang. Semasa mengangkat bot naik ke tebing, alangkah terkejut aku melihat beberapa ekor lintah melekat di bawah bot. Ni la first time akua tengok lintah secara realiti, selalu tengok kat dalam TV je. Makhluk parasit yang geli.
Ikan Sepat yang ditangkap dibawa balik untuk dibiakkan dalam tangki dan kolam. Pulang ke rumah, aku buat sedikit kajian asas mengenai ikan Sepat Siam untuk dimuatkan dalam laporan praktikal:
Nama Tempatan : Ikan Sepat Siam
Nama Saintifik : Trichopodus pectoralis
Habitat: Kawasan paya, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang serta sawah padi
Makanan : Air dan lumut
*********************************************************************************
Tukang masak PPA Enggor mengajar aku cara memasak resipi Ikan Sepat Goreng Berlada. Mudah je nak sediakan. Jom masak..
Ikan Sepat Goreng Berlada
Bahan-bahannya:
5 ekor ikan Sepat Siam (dibersihkan dan digoreng dengan garam kunyit)
10 biji cili padi (ditumbuk kasar)
10 biji cili padi (ditumbuk kasar)
5 tangkai cili kering*
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang putih*
(* bahan dikisar)
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar air asam jawa
Minyak masak
Gula
Garam
Cara membuat:
1. Ikan Sepat Siam digoreng garing dan diketepikan.
2. Tumis cili padi dan bahan kisar sehingga garing.
3. Tambahkan air asam jawa dan gula serta garam secukup rasa
4. Tuangkan ke atas ikan Sepat Siam yang telah digoreng. Sedia untuk dihidang.
(Nota : Jika tidak suka pedas, boleh kurangkan kuantiti cili)
Kisah Diari Praktikal Mizz Aiza:
- Part 1 (Praktikal di PPA Enggor, Perak)
- Part 2 (Mandi Lumpur Kolam Ikan)
- Part 3 (Jom Biakkan Ikan Keli Sendiri)
- Part 4 (Jom Buat Artemia Sendiri)
- Part 5 (Budi Baik Sentiasa dikenang Jua)
- Part 6 (Sesi Mengenali Bos - Family Day)
- Part 7 (Karnival Sure Heboh Ipoh, Perak)
- Part 9 (Menghantar Benih Tilapia ke Zoo Taiping)
- Part 10 (Sepucuk Surat Cinta)
- Part 11 (Lawatan Ke PPBUK di Pulau Sayak, Kedah)
- Part 12 (Lawatan ke Kolam Ternakan Ikan Keli di Kg. Teras, Ijok)
- Part 13 (Jalan-jalan Pulau Pinang)
- Part 14 (Trip ke ladang Ikan Hiasan di Sg. Siput, Perak)
- Part 15 (Memungut Rumpai Air di Kuala Sepetang)
- Part 16 (Bercuti di Selama, Perak)
- Part 17 (Last Day di PPA Enggor, Perak)
^_^
No comments:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen.. ^_^