13 November 2011

Jom Buat Jem Rambutan

Assalamualaikum,

Buah rambutan merupakan salah satu dari pelbagai jenis buah-buahan tempatan. Pelbagai produk nilai tambah yang boleh dihasilkan dari buah yang rasanya manis bersari ini. Jom cuba buat sendiri jem rambutan hanya menggunakan buah rambutan dan bahan-bahan yang memang dah tersedia di dapur. 

Buah Rambutan
Bahan-bahan:

Buah rambutan (dikopek dan diambil isi sahaja)
Gula pasir

Cara membuatnya:
  1. Kisar isi rambutan sehingga hancur.
  2. Kemudian masak dalam periuk sehingga pekat (dengan api yang slow). Kacau sekali-sekala untuk elakkannya hangit.
  3. Setelah pekat, tambahkan gula pasir secukup rasa. Sejukkan dan simpan di dalam botol kedap udara.
  4. Sedia untuk dimakan bersama roti ketika breakfast atau minum petang.

Sedap dimakan dengan roti dan sewacan teh ketika minum petang

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen.. ^_^