Setiap individu pasti inginkan tubuh yang sihat. Pengambilan makanan yang tinggi kolesterol boleh membahayakan kesihatan kita. Penyakit seperti darah tinggi dan sakit jantung adalah berpunca dari kolesterol yang tinggi.
Beberapa jenis makanan dan kandungan kolesterol adalah seperti berikut:
1. Kolesterol paling rendah (0-10 mg)
Jenis makanan - sayur-sayuran dan buah-buahan
2. Kolesterol rendah (10-30 mg)
Jenis makanan - ikan, keju dan susu
3. Kolesterol sederhana (30-100 mg)
Jenis makanan - ayam, daging, kambing dan sesetengah ikan
4. Kolesterol tinggi (100-300 mg)
Jenis makanan - hati, limpa, udang, sotong dan mentega
5. Kolesterol paling tinggi (melebihi 300 mg)
Jenis makanan - otak, telur, ikan masin dan udang kering
*Nota: Pengiraan kandungan kolesterol di atas adalah bagi 100gm makanan.
1. Kolesterol paling rendah (0-10 mg)
Jenis makanan - sayur-sayuran dan buah-buahan
2. Kolesterol rendah (10-30 mg)
Jenis makanan - ikan, keju dan susu
3. Kolesterol sederhana (30-100 mg)
Jenis makanan - ayam, daging, kambing dan sesetengah ikan
4. Kolesterol tinggi (100-300 mg)
Jenis makanan - hati, limpa, udang, sotong dan mentega
5. Kolesterol paling tinggi (melebihi 300 mg)
Jenis makanan - otak, telur, ikan masin dan udang kering
*Nota: Pengiraan kandungan kolesterol di atas adalah bagi 100gm makanan.
Oleh itu, kita perlulah bijak memilih makanan yang rendah kandungan kolesterol agar kesihatan badan berada di tahap yang optimum. Untuk pemilihan makanan yang bersesuaian, anda bolehlah merujuk artikel keperluan kalori seharian.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen.. ^_^