Assalamualaikum,
Ikan goreng adalah menu yang ringkas dan cepat disediakan. Namun ada masanya ikan yang digoreng akan melekat pada kuali dan akhirnya menjadi hancur apabila dibalikkan.
Pada kali ini saya akan kongsikan beberapa petua mengelak ikan yang digoreng melekat pada kuali seperti berikut:
Kuali bersih elak ikan melekat pada kuali
Pastikan kuali yang digunakan untuk menggoreng ikan dibasuh bersih. Jika terdapat sisa masakan pada kuali, ia akan hangit apabila kuali dipanaskan dan seterusnya menyebabkan ikan melekat padanya.
Minyak panas elak ikan melekat pada kuali
Pastikan minyak masak benar-benar panas sebelum ikan digoreng. Ikan mudah melekat pada kuali yang minyak tidak cukup panas.
Asam keping elak ikan melekat pada kuali
Panaskan minyak masak dan masukkan dua keping asam keping ke dalamnya. Apabila minyak cukup panas, goreng ikan seperti biasa. Asam keping boleh dikeluarkan atau dibiarkan sahaja.
Garam elak ikan melekat pada kuali
Ketika memanaskan minyak masak di dalam kuali, taburkan sedikit garam halus. Setelah minyak benar-benar panas, goreng ikan seperti biasa.
Hampas kelapa elak ikan melekat pada kuali
Kuali baru mungkin juga menyebabkan ikan goreng melekat. Sebelum kuali digunakan, goreng sedikit hampas kelapa sehingga kekuningan. Kemudian basuh kuali sehingga bersih dan bolehlah menggoreng ikan seperti biasa.
Diharap perkongsian ini dapat menyelesaikan masalah ikan digoreng melekat pada kuali. Jika anda ada petua mengelak ikan goreng melekat di kuali yang lain boleh kongsikan di sini.
^_^
kalau nak menggoreng,akak letak bwang putih je aiza..
ReplyDeleteTerima kasih di atas perkongsian petua itu kak ida..
DeleteBAGUS TIPS YG DIKNGSI AIZA TU...TKSH.
ReplyDeleteSemoga bermanfaat untuk dicuba..
Deleteterima kasih..boleh praktikkan ni..kalau goreng ikan lekat..adoi sedih..angkat2 tinggal tulang je..
ReplyDeleteSelamat mencuba petua ini..
DeleteMemang menyusahkan kalau ikan melekat di kuali. Kesian tangan orang rumah kena minyak panas.
ReplyDeleteBoleh la orang rumah mencuba petua ini..
DeleteKathy selalu guna petua 1,2 & 4..
ReplyDeleteTerima kasih berkongsi pengalaman..
DeleteMak saya selalu letak asam keping time rajin la... huhu
ReplyDeleteterima kasih berkongsi pengalaman..
Deletecahayacinta
ReplyDeletehampas kelapa baru tahu heeee...
garam tak tahu pula slu guna garam utk turunkan minyak masak kotor ke bawah..namoak bersih heeee
thnks aiza..
amboi dalam kata bz up juga entri eh
selamat mencuba suri.. terima kasih berkongsi pengalaman juga..
Deletecuba juga up entri.. hehe..
Nice sharing akak..:)
ReplyDeletesemoga bermanfaat untuk dicuba.. ;)
DeleteTak jadi masam ker makanan yang digoreng tu kalau letak asam? Hahaha...tak penah try lagi. Yang lain, Alhamdulillah...ada yang penah cuba.
ReplyDeletesetakat yang aiza pernah cuba tak masam pun wan.. sebab letak 2 keping je asam keping tu..
DeleteAda satu tips lagi Mizz Aiza, goreng ikan dengan bekas jeruk peras (Asam Peras)
ReplyDeleteTerima kasih sharing petua ini..
Deletejeruk asam peras tu apa yer? ... hehe first time dengar :)
DeleteFirst time dengar juga sebenarnya.. Hehe..
Deleteterima kasih berkongsi pengalaman..
ReplyDeletePetua yg biasa kakak buat letak asam gelugor/keping tu Aiza.
ReplyDeletePetua ni dari kakak kecik-kecik lagi tau arwah mak kakak buat.
Aiza pun selalu guna petua itu kakak.. Terima kasih kongsi pengalaman..
DeleteAssalam Mizz Aiza..terima kasih follow blog JM..im follow u back #1299
ReplyDeleteU follow me, i follow you ... dah follow G+ Aiza lama dah :)
DeleteAssalam.. Terima kasih JM..
DeleteTerimakasih kepada BW juga..
Deleteaha..petua garam dan asam jawa tu pernah dengar..sbb biasanya bila minyak dah panas JM akan letak sedikit garam supaya minyak tu x percik kena tangan dan juga ikan x melekat di kuali..nice tip ni Aiza :-)
ReplyDeleteThanks JM.. Selamat mencuba petua ini..
DeleteBagus petua Mizz ni..
ReplyDeleteBoleh tambah petua lagi.. Selalunya akak letak asam keping tu je..
Akak follow #1300 .. jemputlah ke blog kecik akak ye :)
Selamat menciba petua ini kak..
DeleteTerima kasih sudi singgah dan follow blog aiza..
yang asam keping dan hampas kelapa tu ... baru tahu :)
ReplyDeleteSelamat mencubanya..
Deletebelum cuba lagi ni ... sebab my kuali non stick, main goreng ajer :)
DeleteSelalunya pastikan kuali bersih aje. Rupa-rupanya ada banyak petua lain.
ReplyDeleteThanks Aiza :)
Pastikan kuali bersih tu sebelum ikan digoreng.. Petua yang lain pula untuk ikan yang dah melekat pada kuali.. Selamat mencuba petua lain.. ;)
Deleteperkongsian yg menarik kak Aiza.... :D walaupun saya takut nak goreng ikan.. hihihihi
ReplyDeleteSemoga bermanfaat untuk dicuba petua ini..
DeleteBoleh kak aiza tahu kenapa ikhwan takut nak goreng ikan?
petua yang sangat bagus nie..boleh la cuba nanti..
ReplyDeleteJumpa lagi dan salam singgah dari penulis blog Hero Borneo
selamat mencuba petua ini..
DeleteAda yg baru tau. Thnks kak aiza. Hehe
ReplyDeleteYou are welcome aisya..
DeleteINFO YG BAGUS..
ReplyDeleteTerima kasih cikgu..
DeleteThnks Kak infonya, nnt Lya try..slalu memg melekat bila goreng ikan
ReplyDeleteSelamat mencuba lya..
Deletesy biasanya tunggu minyak betul2 panas. btw, ni tips berguna utk anak2 dara sekalian. kalau pegi rumah bakal mertua, goreng ikan hancur, mmg kena reject lah jawabnya. hihihi!
ReplyDeleteBetul tu didiey.. Kena belajar kalau tak nak kena reject..
Deletenak try yg asam keping la pasni.. kekadang kan, tgk jenis kuali jugak...
ReplyDeleteselamat mencuba zizie.. betul juga tu, ada sesetengah kuali tu memang cepat melekat..
DeleteBagus tips ni... klu goreng ikan melekat di kuali, masakan pun jadi tak sedap dah... hancur ikan tu.. :)
ReplyDeletebila ikan digoreng dah hancur mesti tak sedap nak makan..
Deletewah,ada petua lain untuk goreng ikan tak melekat rupanya.selama ni,IbuNoey tau yang asam keping dengan minyak cukup panas je.lepas ni boleh try yang garam tu la kalau asam keping tak ada.tak suka kalau ikan melekat kat kuali masa goreng tu.nanti nak basuh kuali,susah sikit.
ReplyDeleteBanyak lagi petua untuk elak ikan melekat ketika digoreng.. Selamat mencuba petua ini ibunoey..
Deleteboleh cuba letak bawang putih jugak...atau goreng asam jawa dengan sedikit minyak...lepas tu baru keluarkan dan letak minyak utk goreng ikan plak...
ReplyDeleteTerima kasih kerana sally berkongsi petua..
Deleteterima kasih atas tips ni, memang boleh membantu elak melekat
ReplyDeleteSemoga bermanfaat untuk dicuba..
DeleteGud Info..Thanks
ReplyDeleteSelamat mencuba..
DeleteThanks kak! Hehe slu anis masak xnak bg lekat letak asam keping tu heheh. tapi utk sesetengah kuali yg mmg xmelekat tu okay la.
ReplyDeleteKak aiza pun selalu amalkan guna asam keping tu juga..
DeleteThx kak za share petua ni.. yg ruby tahu cuma...minyak kena panas & kuali kena bersih..
ReplyDeleteGaram,asam keping..ilmu baru ni..
Semoga ruby dapat mencuba petua yang lain juga..
Deletepaling mudah panaskan myk betul2... insya allah x kn melekat. nk goreng seterusnya pun kena pns kn myk betul2 jgn smpi terbakar udah lerr ;-)
ReplyDeleteterima kasih berkongsi pengalaman anies.. memang kena pastikan minyak betul-betul panas untuk elak ikan melekat ketika digoreng..
Deleteyang no 1 dan 2 tu biasa dengar
ReplyDeletehak lelain tu tak pernah. anyway nice sharing aiza
semoga perkongsian ini bermanfaat untuk dicuba.. ;)
Delete