Assalamualaikum,
Pada zaman kos hidup semakin meningkat ini kita seharusnya berjimat-cermat. Memasak sendiri di rumah adalah salah satu daripada cara berjimat. Di samping menjimatkan perbelanjaan, ia juga dapat menjamin kebersihan makanan yang dimasak.
Sebelum ini telah dibincangkan mengenai kelebihan wanita pandai memasak. Orang bujang juga tidak terkecuali untuk memasak sendiri di rumah. Antara barangan wajib untuk dapur bujang adalah seperti berikut:
Jimatkan Perbelanjaan Dapur Bujang (Gambar hiasan) - pecsma.hu |
1. Telur, ayam dan ikan
2. Kentang
3. Bawang merah dan bawang putih
4. Cili kering dan cili padi
5. Ikan bilis
2. Kentang
3. Bawang merah dan bawang putih
4. Cili kering dan cili padi
5. Ikan bilis
6. Tepung gandum
7. Kicap dan sos cili
8. Sayur - kobis, sawi Jepun, tomato
9. Bihun
10. Tauhu dan bebola ikan
7. Kicap dan sos cili
8. Sayur - kobis, sawi Jepun, tomato
9. Bihun
10. Tauhu dan bebola ikan
Kuantiti barangan yang dibeli seharusnya cukup untuk stok selama seminggu. Dari barangan yang dibeli di atas, anda sudah boleh memasak masakan ringkas seperti berikut:
1. Ayam/ ikan masak merah
2. Sambal tumis ikan bilis
3. Kobis/ sawi Jepun masak tumis
4. Kari ayam (tambah kentang)
5. Bihun goreng/ sup
6. Cucur bawang/ ikan bilis
7. Sambal tumis telur
8. Ayam/ Ikan/ Telur masak kicap
9. Ayam/ Ikan masak asam pedas
10. Ayam masak lemak cili padi
Banyak lagi masakan lain yang boleh dipelbagaikan dengan bahan-bahan yang telah dibeli. Selain daripada menjimatkan perbelanjaan, anda juga boleh mengawal kandungan minyak, garam dan gula di dalam masakan. Boleh juga membaca tips merancang perbelanjaan.
1. Ayam/ ikan masak merah
2. Sambal tumis ikan bilis
3. Kobis/ sawi Jepun masak tumis
4. Kari ayam (tambah kentang)
5. Bihun goreng/ sup
6. Cucur bawang/ ikan bilis
7. Sambal tumis telur
8. Ayam/ Ikan/ Telur masak kicap
9. Ayam/ Ikan masak asam pedas
10. Ayam masak lemak cili padi
Banyak lagi masakan lain yang boleh dipelbagaikan dengan bahan-bahan yang telah dibeli. Selain daripada menjimatkan perbelanjaan, anda juga boleh mengawal kandungan minyak, garam dan gula di dalam masakan. Boleh juga membaca tips merancang perbelanjaan.
^_^
hihihihi.. apsal semua mcm sama je ni ngan brg2 dapur kat umah sy.... terer la akak
ReplyDeletesekarang semua kena berjimat.
ReplyDeleteSaya weekend mmg masak, weekdays pulak ikut mood/penat..nasib baik suami faham.. :)
ReplyDeleteBukan dapur bujang je.. Org dh kahwin pun kna jimat mcm org bujang juga... :-)
ReplyDeleteBetul tu... semua tu barang yang wajib ada kat rumah... paling malas, nasi goreng pun jadi... hehe
ReplyDeletems bujang dulu nak jimat belanja sllu masak tuk bfast n tghari n mlm gak..wajib ada telur, ikan bilis, sardin n megi haha
ReplyDeleteuhuk teringat masa bujang dulu.... apa yang ada dalam peti ais tu..itu le yg awok masak.... tapi paling suke bila opis ada meeting... sebabnye balance deme akan bagi oghang bujang dulu.... legeeeee... jimat sangat2 belanja....
ReplyDeletebahan tu memang ade kak. tapi oleh kerana faktor kemalasan, jadi...... hehehehe
ReplyDeleteSelalunya barang-barang inilah yang dibeli oleh orang bujang ni.
ReplyDeletesardin dan maggi adalah barangan wajib masa man bujang dulu..
ReplyDeletebtol tuh. zaman serba tinggi kos sara diri, berjimat satu langkah yg perlu kalo nak ada saving di hujung bulan.
ReplyDeletebiasanya ini untuk para ladys yang sudah menjadi ibu rumah tanggga iya MIzz
ReplyDeleteWow...boleh buat checklist ni kepada yg bujang-bujang.
ReplyDeleteMasa wan bujang dulu pun ada stock-stock simpanan untuk masak. Agak jimat jugak lah.
waa ini sudah cukup bagus. banyak juga boleh dmasak dengan bahan2 tu ya :) dlu masa bujang 3 tahun kat kl asyik makan luar je, nak masak malas pula sbb kena mkn sorang2 huhuhu
ReplyDeleteBukan bujang aje boleh buat macam ini Aiza. Kakak pun masak lebih kurang gini juga...
ReplyDeletetips yang berguna..
ReplyDeletewah saya juga asih bujang mbak, tapi yang masakin mamah saya :D
ReplyDeletetips & info menarik ni, tq share yer !
ReplyDeleteakak memang masak kat umah. even dulu masa baru kawin pun kami tak makan kat luar. sesekali ada la makan kat luar...
ReplyDeletesebab utamanya my hubby le.. nak makan masakan org kedah jer.. sebab kedua ianya terjamin kebersihannya..sebab ketiga..ianya lebih berkat.. sebab keempat..time ni lah nak kumpul pahala..
wah..banyak reasin..tak tersenarai lah..
Assalammualaikum...mizz aiza,
ReplyDeletePandai masak adalah satu peluang utk kita ke arah berjimat cermat. Dulu bujang mselim3 suka masak sup2, goreng telur dan masak nasi .. nice tips. Thanks of lot.
mselim3
hehehe..sama dengan apa yang ada di rumah saya. sebijik..bagus kak aiza..=)
ReplyDeletehaha.. orang bujang... masak simple2 da laa.. untuk perut sendiri kan ^^
ReplyDeleteBujang ke tak bujang sekarang kena pandai berjimat. Huhuhu.
ReplyDeletesemasa bujang memang harus pandai menghemat uang belanja,,,apalagi untuk kebutuhan belanja makanan, paling bagus bila bisa membuat masakan untuk diri sendiri...hemat di masa bujang akan berguna bila kelak berkeluarga nantinya.....
ReplyDeletekeep happy blogging always...salam dari Makassar, Indonesia :-)
salam kak Aiza..bukan setakat org bujang je ni kak..rsanya org yg dh berkeluarga pun lebih kurang mcm ni..nak jimat punya pasal kan..huhu
ReplyDeleteni menu untuk family pun ok jugek...
ReplyDeletememang masak sendiri terjamin bersih
Ingat waktu masih bujang Ka....:D
ReplyDeleteSalam
bahan2 asas tu yang penting...
ReplyDeleteassalamualaikum kak. ehhee memang kena jimat banyak tak kira la bujang ke dah nikah. hehehee nice tips akak aiza ~~~
ReplyDeletebukan sahaja utk org bujang, utk yg berkahwin pun boleh amalkan.. boleh la berjimat jugak.. :-)
ReplyDeletebkn org bujang je kak..org dh kawen pon boleh guna tip akak neh..akeke
ReplyDeleteMasa saya bujang dulu xkesah sangat pasal keperluan dapur ni. Dulu2 masa bujang...makan luar lagi jimat. Sekarang sudah terbalik...
ReplyDeletememang harus seperti itu, supaya mengurangi pengeluaran saja :)
ReplyDeleteberas kena ada jg aiza..x kn nk mkn lauk je kan ;-) lain la kalu nk diet
ReplyDeleteBetul tu... masak sendiri lebih menjimatkan.. teringat zaman bujang dulu slalu masak sendiri.. bahan asas yg ttp ada di rumah ialah beras, telur, kicap & sos cili.. saya jenis yg tak makan maggi & masakan ringkas yg popular adalah nasi putih dgn telur masak kicap + sos hehee...
ReplyDelete3x kfc.. :D
Lelaki pun patut tau jugak hal-hal dapur ni. Time-time sesak, berguna juga skill dapur.
ReplyDeleteOrang bujang macam aku paling penting adalah ikan bilis. Ikan bilis goreng kicap pun dah buat kecur air liur.
ReplyDeleteSelamat sore Mbak Aizza yang baik
ReplyDeleteHati dan murah hati dan selalu
berbagi, hal macam kebaikan yang
positif. menu masakanya sangat mendidik buat para bujang, dan buat
saya juga Terima kasih Mbak Mizz
goreng2 sudah..mlm jgn mkn..mkn buah sudah..minum air pun jadi...
ReplyDeletebarang mahal sekarang..kena jimat
ReplyDeletekalau aku tidak bisa memasak sama sekali, hanya makan saja
ReplyDeletejimat perlu apa lagi kalau berkeluarga sama jugakan heee
ReplyDeleteburung terbang huhu...aiza dah sihat ker?
ReplyDeletejom kita menabung pula nak tak?
bukan bujang je akak rasa...untuk yang dah kawen pun boleh jugak ikut cara perbelanjaan nie.lagi yang berkerjaya...
ReplyDeleteBenar mizz semua barang semakin meningkat dan kita harus pandai berjimat untuk itu..makasih sharingnya
ReplyDeleteSaya kadang-kadang tak tahu nak jimat macam mana. Selalu kalau beli grocery untuk sebulan mesti sampai CAD 100 walhal untuk sorang je tu.
ReplyDeleteLa ni, saya makan kimbap je sebab barang nak buat kimbap murah.
barang makin naik menabung dan bawa bekal bagus jugakan
ReplyDeletelandon tujuh saya tunggu kat sana besok
ReplyDeleteDah kawin pun kena berjimat juge...memang betul..masak sendiri memang lebih menjimatkan..
ReplyDeletejangan asyik beli maggi jer..hehehe..
ReplyDeleteDiet mode Aiza..he..he. Nway kita suka makan sup & ayam goreng aje..So boleh save banyak..
ReplyDeleteINTi & INTI for you...
ReplyDeletetelur goreng menjadi menu kegemaran, ehehe ^___^
ReplyDeletepos nya sangat bermanfaat kak
ReplyDeletetertinggal satu... paling penting lebih2 lagi time pokai
ReplyDelete.
.
.
.
...maggie!
saya pun selalu mcm tu.. kalau beli barang kat pasar, mesti beli barang yang boleh buat menu masak untuk seminggu... hehe....
ReplyDeletebagus tips ni sis.. beli bahan basic memasak..tapi boleh buat mcm2 yg penting rajin.. sungguh menjimatkan... :P
ReplyDeleteinti n md:P
nice tips sis. Sekarang semua benda naik harga kena berjimat dari sekarang tak kira bujang mahupun dah kahwin...hihi
ReplyDeletebetul tu aiza, kalau kita masak dirumah lebih menjimatkan. Lagipun kita boleh masak ikut citarasa kita sendiri. Kebersihan pun pasti terjamin kan.
ReplyDeleteada london university dan dua burung biru :)
ReplyDeletewah belajar masak-memasak nih. Makasih sob ulasannya. Kapan-kapan ane mau cobain masak sendiri ;)
ReplyDelete'dapur' saya sekarang penuh dengan meggi je.. hehehe
ReplyDeletemakan kat kedai hari2 pun bosan jugak.. dah la mahal..kos makan kat kedai sehari sama dengan stok bahan mentah yg boleh dimakan seminggu..
ReplyDeleteBetul akak.. masak di rumah lebih jimat.. makanan kat luar pak aji banyak oooo.. lama2 boleh botak kepala.. hehehe
ReplyDeleteK idah tambah suun... tumis air taruk kentang sodapp!.. :D
ReplyDeleteIsi tabung Aiza.. :D
ReplyDeleteni dah macam stok dapur orang kelamin ni aiza...hehe
ReplyDeletemmg masak lagi bagus...kuantiti pun puas dimakan daripada kalau beli... :P
ReplyDeletetips yang untuk org bujung ni.......kualiti tu pnting dlm masakan kan..
ReplyDeletememang kalau masak sendiri banyak jimat..hehee
ReplyDeletekalau duk u duk umah sewa asek makan kedai je kopak la..hikhik
tips y sgt berguna utk mereka y tinggal di rumah sendiri..=)
ReplyDeletesaya time bujang dulu tak penah pun masak sendiri
ReplyDeletekahwin baru masak...hehe