19 March 2014

Jimatkan Perbelanjaan Dapur Bujang

Assalamualaikum, 

Pada zaman kos hidup semakin meningkat ini kita seharusnya berjimat-cermat. Memasak sendiri di rumah adalah salah satu daripada cara berjimat. Di samping menjimatkan perbelanjaan, ia juga dapat menjamin kebersihan makanan yang dimasak.

Jimatkan Perbelanjaan Dapur Bujang
Jimatkan Perbelanjaan Dapur Bujang (Gambar hiasan) - pecsma.hu
Sebelum ini telah dibincangkan mengenai kelebihan wanita pandai memasak. Orang bujang juga tidak terkecuali untuk memasak sendiri di rumah. Antara barangan wajib untuk dapur bujang adalah seperti berikut:

1. Telur, ayam dan ikan
2. Kentang
3. Bawang merah dan bawang putih
4. Cili kering dan cili padi
5. Ikan bilis
6. Tepung gandum
7. Kicap dan sos cili
8. Sayur - kobis, sawi Jepun, tomato
9. Bihun
10. Tauhu dan bebola ikan

Kuantiti barangan yang dibeli seharusnya cukup untuk stok selama seminggu. Dari barangan yang dibeli di atas, anda sudah boleh memasak masakan ringkas seperti berikut:

1. Ayam/ ikan masak merah
2. Sambal tumis ikan bilis
3. Kobis/ sawi Jepun masak tumis
4. Kari ayam (tambah kentang)
5. Bihun goreng/ sup
6. Cucur bawang/ ikan bilis
7. Sambal tumis telur
8. Ayam/ Ikan/ Telur masak kicap
9. Ayam/ Ikan masak asam pedas
10. Ayam masak lemak cili padi

Banyak lagi masakan lain yang boleh dipelbagaikan dengan bahan-bahan yang telah dibeli. Selain daripada menjimatkan perbelanjaan, anda juga boleh mengawal kandungan minyak, garam dan gula di dalam masakan. Boleh juga membaca tips merancang perbelanjaan

^_^

73 comments:

  1. hihihihi.. apsal semua mcm sama je ni ngan brg2 dapur kat umah sy.... terer la akak

    ReplyDelete
  2. Saya weekend mmg masak, weekdays pulak ikut mood/penat..nasib baik suami faham.. :)

    ReplyDelete
  3. Bukan dapur bujang je.. Org dh kahwin pun kna jimat mcm org bujang juga... :-)

    ReplyDelete
  4. Betul tu... semua tu barang yang wajib ada kat rumah... paling malas, nasi goreng pun jadi... hehe

    ReplyDelete
  5. ms bujang dulu nak jimat belanja sllu masak tuk bfast n tghari n mlm gak..wajib ada telur, ikan bilis, sardin n megi haha

    ReplyDelete
  6. uhuk teringat masa bujang dulu.... apa yang ada dalam peti ais tu..itu le yg awok masak.... tapi paling suke bila opis ada meeting... sebabnye balance deme akan bagi oghang bujang dulu.... legeeeee... jimat sangat2 belanja....

    ReplyDelete
  7. bahan tu memang ade kak. tapi oleh kerana faktor kemalasan, jadi...... hehehehe

    ReplyDelete
  8. Selalunya barang-barang inilah yang dibeli oleh orang bujang ni.

    ReplyDelete
  9. sardin dan maggi adalah barangan wajib masa man bujang dulu..

    ReplyDelete
  10. btol tuh. zaman serba tinggi kos sara diri, berjimat satu langkah yg perlu kalo nak ada saving di hujung bulan.

    ReplyDelete
  11. biasanya ini untuk para ladys yang sudah menjadi ibu rumah tanggga iya MIzz

    ReplyDelete
  12. Wow...boleh buat checklist ni kepada yg bujang-bujang.

    Masa wan bujang dulu pun ada stock-stock simpanan untuk masak. Agak jimat jugak lah.

    ReplyDelete
  13. waa ini sudah cukup bagus. banyak juga boleh dmasak dengan bahan2 tu ya :) dlu masa bujang 3 tahun kat kl asyik makan luar je, nak masak malas pula sbb kena mkn sorang2 huhuhu

    ReplyDelete
  14. Bukan bujang aje boleh buat macam ini Aiza. Kakak pun masak lebih kurang gini juga...

    ReplyDelete
  15. wah saya juga asih bujang mbak, tapi yang masakin mamah saya :D

    ReplyDelete
  16. tips & info menarik ni, tq share yer !

    ReplyDelete
  17. akak memang masak kat umah. even dulu masa baru kawin pun kami tak makan kat luar. sesekali ada la makan kat luar...

    sebab utamanya my hubby le.. nak makan masakan org kedah jer.. sebab kedua ianya terjamin kebersihannya..sebab ketiga..ianya lebih berkat.. sebab keempat..time ni lah nak kumpul pahala..

    wah..banyak reasin..tak tersenarai lah..

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum...mizz aiza,

    Pandai masak adalah satu peluang utk kita ke arah berjimat cermat. Dulu bujang mselim3 suka masak sup2, goreng telur dan masak nasi .. nice tips. Thanks of lot.

    mselim3

    ReplyDelete
  19. hehehe..sama dengan apa yang ada di rumah saya. sebijik..bagus kak aiza..=)

    ReplyDelete
  20. haha.. orang bujang... masak simple2 da laa.. untuk perut sendiri kan ^^

    ReplyDelete
  21. Bujang ke tak bujang sekarang kena pandai berjimat. Huhuhu.

    ReplyDelete
  22. semasa bujang memang harus pandai menghemat uang belanja,,,apalagi untuk kebutuhan belanja makanan, paling bagus bila bisa membuat masakan untuk diri sendiri...hemat di masa bujang akan berguna bila kelak berkeluarga nantinya.....
    keep happy blogging always...salam dari Makassar, Indonesia :-)

    ReplyDelete
  23. salam kak Aiza..bukan setakat org bujang je ni kak..rsanya org yg dh berkeluarga pun lebih kurang mcm ni..nak jimat punya pasal kan..huhu

    ReplyDelete
  24. ni menu untuk family pun ok jugek...
    memang masak sendiri terjamin bersih

    ReplyDelete
  25. Ingat waktu masih bujang Ka....:D


    Salam

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum kak. ehhee memang kena jimat banyak tak kira la bujang ke dah nikah. hehehee nice tips akak aiza ~~~

    ReplyDelete
  27. bukan sahaja utk org bujang, utk yg berkahwin pun boleh amalkan.. boleh la berjimat jugak.. :-)

    ReplyDelete
  28. bkn org bujang je kak..org dh kawen pon boleh guna tip akak neh..akeke

    ReplyDelete
  29. Masa saya bujang dulu xkesah sangat pasal keperluan dapur ni. Dulu2 masa bujang...makan luar lagi jimat. Sekarang sudah terbalik...

    ReplyDelete
  30. memang harus seperti itu, supaya mengurangi pengeluaran saja :)

    ReplyDelete
  31. beras kena ada jg aiza..x kn nk mkn lauk je kan ;-) lain la kalu nk diet

    ReplyDelete
  32. Betul tu... masak sendiri lebih menjimatkan.. teringat zaman bujang dulu slalu masak sendiri.. bahan asas yg ttp ada di rumah ialah beras, telur, kicap & sos cili.. saya jenis yg tak makan maggi & masakan ringkas yg popular adalah nasi putih dgn telur masak kicap + sos hehee...
    3x kfc.. :D

    ReplyDelete
  33. Lelaki pun patut tau jugak hal-hal dapur ni. Time-time sesak, berguna juga skill dapur.

    ReplyDelete
  34. Orang bujang macam aku paling penting adalah ikan bilis. Ikan bilis goreng kicap pun dah buat kecur air liur.

    ReplyDelete
  35. Selamat sore Mbak Aizza yang baik
    Hati dan murah hati dan selalu
    berbagi, hal macam kebaikan yang
    positif. menu masakanya sangat mendidik buat para bujang, dan buat
    saya juga Terima kasih Mbak Mizz

    ReplyDelete
  36. goreng2 sudah..mlm jgn mkn..mkn buah sudah..minum air pun jadi...

    ReplyDelete
  37. kalau aku tidak bisa memasak sama sekali, hanya makan saja

    ReplyDelete
  38. jimat perlu apa lagi kalau berkeluarga sama jugakan heee

    ReplyDelete
  39. burung terbang huhu...aiza dah sihat ker?

    jom kita menabung pula nak tak?

    ReplyDelete
  40. akak memang masak hari2..sebab suami memang kerja pun balik umah makan time rehat.,..kalau makan kat luar tu biasanya hari cuti je..tak pun kalau ada keluar jalan2 makan la kat luar..

    ReplyDelete
  41. bukan bujang je akak rasa...untuk yang dah kawen pun boleh jugak ikut cara perbelanjaan nie.lagi yang berkerjaya...

    ReplyDelete
  42. Benar mizz semua barang semakin meningkat dan kita harus pandai berjimat untuk itu..makasih sharingnya

    ReplyDelete
  43. Saya kadang-kadang tak tahu nak jimat macam mana. Selalu kalau beli grocery untuk sebulan mesti sampai CAD 100 walhal untuk sorang je tu.

    La ni, saya makan kimbap je sebab barang nak buat kimbap murah.

    ReplyDelete
  44. barang makin naik menabung dan bawa bekal bagus jugakan

    ReplyDelete
  45. landon tujuh saya tunggu kat sana besok

    ReplyDelete
  46. Dah kawin pun kena berjimat juge...memang betul..masak sendiri memang lebih menjimatkan..

    ReplyDelete
  47. jangan asyik beli maggi jer..hehehe..

    ReplyDelete
  48. Diet mode Aiza..he..he. Nway kita suka makan sup & ayam goreng aje..So boleh save banyak..

    ReplyDelete
  49. telur goreng menjadi menu kegemaran, ehehe ^___^

    ReplyDelete
  50. tertinggal satu... paling penting lebih2 lagi time pokai
    .
    .
    .
    .
    ...maggie!

    ReplyDelete
  51. saya pun selalu mcm tu.. kalau beli barang kat pasar, mesti beli barang yang boleh buat menu masak untuk seminggu... hehe....

    ReplyDelete
  52. bagus tips ni sis.. beli bahan basic memasak..tapi boleh buat mcm2 yg penting rajin.. sungguh menjimatkan... :P

    inti n md:P

    ReplyDelete
  53. nice tips sis. Sekarang semua benda naik harga kena berjimat dari sekarang tak kira bujang mahupun dah kahwin...hihi

    ReplyDelete
  54. betul tu aiza, kalau kita masak dirumah lebih menjimatkan. Lagipun kita boleh masak ikut citarasa kita sendiri. Kebersihan pun pasti terjamin kan.

    ReplyDelete
  55. ada london university dan dua burung biru :)

    ReplyDelete
  56. wah belajar masak-memasak nih. Makasih sob ulasannya. Kapan-kapan ane mau cobain masak sendiri ;)

    ReplyDelete
  57. 'dapur' saya sekarang penuh dengan meggi je.. hehehe

    ReplyDelete
  58. makan kat kedai hari2 pun bosan jugak.. dah la mahal..kos makan kat kedai sehari sama dengan stok bahan mentah yg boleh dimakan seminggu..

    ReplyDelete
  59. Betul akak.. masak di rumah lebih jimat.. makanan kat luar pak aji banyak oooo.. lama2 boleh botak kepala.. hehehe

    ReplyDelete
  60. K idah tambah suun... tumis air taruk kentang sodapp!.. :D

    ReplyDelete
  61. ni dah macam stok dapur orang kelamin ni aiza...hehe

    ReplyDelete
  62. mmg masak lagi bagus...kuantiti pun puas dimakan daripada kalau beli... :P

    ReplyDelete
  63. tips yang untuk org bujung ni.......kualiti tu pnting dlm masakan kan..

    ReplyDelete
  64. memang kalau masak sendiri banyak jimat..hehee
    kalau duk u duk umah sewa asek makan kedai je kopak la..hikhik

    ReplyDelete
  65. tips y sgt berguna utk mereka y tinggal di rumah sendiri..=)

    ReplyDelete
  66. saya time bujang dulu tak penah pun masak sendiri
    kahwin baru masak...hehe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^