Assalamualaikum,
Murtabak Mini Pemanggang Ajaib ni aku cuba buat pada hari ahad yang lalu untuk berbuka puasa bersama family kakak aku. Resipi asal memasak menggunakan kuali leper aku ambil dari myresipi. Aku ubahsuai kaedah memasak menggunakan Pemanggang Ajaib.
Bahan-bahan Inti:
Murtabak Mini Pemanggang Ajaib |
100 gram isi ayam - dicincang
2 biji ubi kentang (saiz sederhana) - dipotong dadu kecil
1½ sudu rempah kari daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dipotong dadu kecil
1 ulas bawang putih - dipotong dadu kecil
sedikit daun sup
2 sudu kecil garam
2 biji telur
sedikit minyak (untuk menggoreng)
Bahan-bahan Kulit:
Kulit popia (aku guna 9 keping)
Cara-cara Memasak:
Inti:
1) Masukkan sedikit minyak ke dalam Pemanggang Ajaib,tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2) Masukkan rempah kari dan masak sehingga pecah minyak.
3) Masukkan ayam dan masak sehingga masak.
4) Kemudian masukkan kentang dan perasakan dengan sedikit garam (boleh juga tambah serbuk perasa jika suka - aku memang tak suka guna serbuk perasa). Masak sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan daun sup. Kemudian angkat inti dan basuh Pemanggang Ajaib.
1) Masukkan sedikit minyak ke dalam Pemanggang Ajaib,tumiskan bawang besar dan bawang putih.
2) Masukkan rempah kari dan masak sehingga pecah minyak.
3) Masukkan ayam dan masak sehingga masak.
4) Kemudian masukkan kentang dan perasakan dengan sedikit garam (boleh juga tambah serbuk perasa jika suka - aku memang tak suka guna serbuk perasa). Masak sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan daun sup. Kemudian angkat inti dan basuh Pemanggang Ajaib.
Cara Membungkus:
1) Ambil kulit popia dan masukkan 2 sudu besar inti murtabak. Kemaskan di bahagian tepi (aku main lipat je bahagian tepi supaya tak terbuka).
2) Panaskan sedikit minyak di dalam Pemanggang Ajaib. Goreng murtabak sehingga masak di kedua-dua bahagian. Aku dapat 9 keping murtabak.
- Review Pemanggang Ajaib
- Ikan Bakar Simple Pemanggang Ajaib dan Sambal Kicap
- Kek Mentega Pemanggang Ajaib
- Telur Dadar Pemanggang Ajaib
- Rendang Daging Pemanggang Ajaib
- Ayam Goreng Kunyit Pemanggang Ajaib
- Nasi Goreng Biasa Pemanggang Ajaib
- Roti John Pemanggang Ajaib
- Roti Kek Buah Pemanggang Ajaib
- Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib
- Ayam Bakar Pemanggang Ajaib
^_^
wahhhhhhh... nak buat jugalah..
ReplyDeleteSedapnya.. murtabak mini nie senang nak makan sebab kecik..tp makan dengan kuah apa nie kak? =D
ReplyDeletetq share resepi menarik ni ye !
ReplyDeletenak copy rsepi ni hehehe...nampak sedaplah
ReplyDeletekecil je rupanya..guna kulit popia =) knapa diberi nama pemanggang ajaib ye?? sbb mcam2 boleh masak kt atas dia?? 1st time sy dgr nm mcm ni..
ReplyDeletekeke ini lain sikit daripada myresepi :) nampak sedap ! ^^
ReplyDeleteSalam perkenalan juga :)
Wahhhh akak.. x sia2 beli pemanggang ajaib, banyak betul kegunaannya! Nampak sedap lak tuh!
ReplyDeleteMudahnya resepi ni.. boleh cuba ni.. :-) Tq for sharing this resepi
ReplyDeletePandai Aiza bagi idea guna aje kulit popia kan senang jadinya tak payah nak uli-uli tepung. Kakak terus teringin nak cuba buat:)
ReplyDeleteboleh try resepi nie aiza.pemanggang ajaib fahz masih didalam kotak..asyik tertangguh je nak try :)
ReplyDeletemacam sedap...bleh wat bisnes murtabak nie
ReplyDeletewah wah.. masak2 plak,bila nak try nih?
ReplyDeletebeli pemanggang ajaib...boleh masak pape je...
ReplyDeleteSedapnya akak. nyum nyum.
ReplyDeleteboleh try ni...sedap jer nampak :)
ReplyDeletenampak sedap.nak try buat jgk tp kite xde pemanggan ajaib laa..
ReplyDeletenak try buat lah..senang je.. :)) thanks sharing,,,
ReplyDeleteyelah..guna kulit popia..kreatif jugak idea nie..
ReplyDeletewahh.. ajaib sungguh pemanggang tu kan.. mesti sedap...
ReplyDeletebuka puasa dengan murtabak aiza..
yes!!!...wajib wajib wajib mencuba. gunakan sepuasnya si pemanggang . memang ajaib!.
ReplyDeleteterima kasih..
MCM senang je kak..yg senang ni la yg nak buat sgt..cuma bahan2 dia nk kna p bli dulu..=D
ReplyDeleteajaib sungguh.. hihi, bertambah rajin lah akak lepas ni,.. hihi
ReplyDeletesedap resepi akak tu. mama ada kuali je kak..
Memang ajaib pemanggang ni...macam2 boleh buat, tapi saya hanya tau makan aje...hehe
ReplyDeletehuish, sedapnyaaa :D
ReplyDeletehahaha mak sy pon buat ni 2-3 kali dlm seminggu. nk bgtau mak muak takut kecik hati ngap jela kiki
ReplyDeletewahh nyum nyum .. nampak sedap betul :)
ReplyDeleteWahh murtabak pun boleh buat pakai pemanggang ni ek. ^^ Puas makan kalau buat sendiri.
ReplyDeleteWAHHH ! nampak macam sedap jeaaa , kak Aiza pernah cuba ke ? :)
ReplyDeletewah menarik resepi akak ni,nanti nak cuba :)
ReplyDeletePanduan yang praktis dan mudah dipahami tentang Cara Memasak Martabak dengan Menggunakan Pemanggang Ajaib. Bahan-bahan untuk memasak sangat sederhana dan pastinya sangat praktis untuk disajikan sebagai hidangan untuk keluarga kita di rumah, apalagi jika di sajikan untuk menu berbuka puasa, pasti akan sangat berkesan. Terimakasih banyak ya mizz atas resepnya ^^
ReplyDeleteooo,boleh jugak macam ni.tak taw la pulak :P
ReplyDeleteWah, nampaknya dah boleh jadi duta pemanggang ajaib dah ni.
ReplyDeleteWah.. Lebih sedap dr bazar nmpknya...
ReplyDeleteNk minta sket bleh?? :-)
ReplyDeletesedapnyer......
ReplyDeletekak guna kulit popia je buat murtabak.. wow blh dcuba ni. selalu org pkai kulit dia gna adunan utk roti canai tuh
ReplyDeletewahhhh...pemanggang ajaib da ad...kne cbe skali ny.... hehe
ReplyDeleteSuka makan murtabak mini..tapi tak pernah buat lagi..pasni kena belajar buat jgk...
ReplyDeletelama xmakan murtabak..hee
ReplyDeletewoah...murtabak pulak...mmg ajaib! heee =3
ReplyDeletesedap la pulak nampak ;)
ReplyDelete