31 July 2013

Murtabak Mini Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum, 

Murtabak Mini Pemanggang Ajaib ni aku cuba buat pada hari ahad yang lalu untuk berbuka puasa bersama family kakak aku. Resipi asal memasak menggunakan kuali leper aku ambil dari myresipi. Aku ubahsuai kaedah memasak menggunakan Pemanggang Ajaib.

Murtabak Mini Pemanggang Ajaib
Murtabak Mini Pemanggang Ajaib
Bahan-bahan Inti:
100 gram isi ayam - dicincang
2 biji ubi kentang (saiz sederhana) - dipotong dadu kecil
1½ sudu rempah kari daging - dibancuh dengan sedikit air
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dipotong dadu kecil 
1 ulas bawang putih - dipotong dadu kecil
sedikit daun sup
2 sudu kecil garam
2 biji telur
sedikit minyak (untuk menggoreng)

Bahan-bahan Kulit:
Kulit popia (aku guna 9 keping) 

Cara-cara Memasak: 
Inti:
1) Masukkan sedikit minyak ke dalam Pemanggang Ajaib,tumiskan bawang besar dan bawang putih.

2) Masukkan rempah kari dan masak sehingga pecah minyak.

3) Masukkan ayam dan masak sehingga masak.

4) Kemudian masukkan kentang dan perasakan dengan sedikit garam (boleh juga tambah serbuk perasa jika suka - aku memang tak suka guna serbuk perasa). Masak sehingga kentang empuk dan akhir sekali masukkan daun sup. Kemudian angkat inti dan basuh Pemanggang Ajaib. 
Murtabak Mini Pemanggang Ajaib

5) Pukul telur dalam mangkuk dan gaulkan bersama inti yang telah dimasak dan kacau sehingga sebati.

Cara Membungkus:
1) Ambil kulit popia dan masukkan 2 sudu besar inti murtabak. Kemaskan di bahagian tepi (aku main lipat je bahagian tepi supaya tak terbuka).

2) Panaskan sedikit minyak di dalam Pemanggang Ajaib. Goreng murtabak sehingga masak di kedua-dua bahagian. Aku dapat 9 keping  murtabak.
Murtabak Mini Pemanggang Ajaib

Selamat mencuba..

Resipi Pemanggang Ajaib (dah dicuba):

^_^

41 comments:

  1. wahhhhhhh... nak buat jugalah..

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.. murtabak mini nie senang nak makan sebab kecik..tp makan dengan kuah apa nie kak? =D

    ReplyDelete
  3. tq share resepi menarik ni ye !

    ReplyDelete
  4. nak copy rsepi ni hehehe...nampak sedaplah

    ReplyDelete
  5. kecil je rupanya..guna kulit popia =) knapa diberi nama pemanggang ajaib ye?? sbb mcam2 boleh masak kt atas dia?? 1st time sy dgr nm mcm ni..

    ReplyDelete
  6. keke ini lain sikit daripada myresepi :) nampak sedap ! ^^

    Salam perkenalan juga :)

    ReplyDelete
  7. Wahhhh akak.. x sia2 beli pemanggang ajaib, banyak betul kegunaannya! Nampak sedap lak tuh!

    ReplyDelete
  8. Mudahnya resepi ni.. boleh cuba ni.. :-) Tq for sharing this resepi

    ReplyDelete
  9. Pandai Aiza bagi idea guna aje kulit popia kan senang jadinya tak payah nak uli-uli tepung. Kakak terus teringin nak cuba buat:)

    ReplyDelete
  10. boleh try resepi nie aiza.pemanggang ajaib fahz masih didalam kotak..asyik tertangguh je nak try :)

    ReplyDelete
  11. macam sedap...bleh wat bisnes murtabak nie

    ReplyDelete
  12. wah wah.. masak2 plak,bila nak try nih?

    ReplyDelete
  13. beli pemanggang ajaib...boleh masak pape je...

    ReplyDelete
  14. boleh try ni...sedap jer nampak :)

    ReplyDelete
  15. nampak sedap.nak try buat jgk tp kite xde pemanggan ajaib laa..

    ReplyDelete
  16. nak try buat lah..senang je.. :)) thanks sharing,,,

    ReplyDelete
  17. yelah..guna kulit popia..kreatif jugak idea nie..

    ReplyDelete
  18. wahh.. ajaib sungguh pemanggang tu kan.. mesti sedap...
    buka puasa dengan murtabak aiza..

    ReplyDelete
  19. yes!!!...wajib wajib wajib mencuba. gunakan sepuasnya si pemanggang . memang ajaib!.

    terima kasih..

    ReplyDelete
  20. MCM senang je kak..yg senang ni la yg nak buat sgt..cuma bahan2 dia nk kna p bli dulu..=D

    ReplyDelete
  21. ajaib sungguh.. hihi, bertambah rajin lah akak lepas ni,.. hihi
    sedap resepi akak tu. mama ada kuali je kak..

    ReplyDelete
  22. Memang ajaib pemanggang ni...macam2 boleh buat, tapi saya hanya tau makan aje...hehe

    ReplyDelete
  23. hahaha mak sy pon buat ni 2-3 kali dlm seminggu. nk bgtau mak muak takut kecik hati ngap jela kiki

    ReplyDelete
  24. wahh nyum nyum .. nampak sedap betul :)

    ReplyDelete
  25. Wahh murtabak pun boleh buat pakai pemanggang ni ek. ^^ Puas makan kalau buat sendiri.

    ReplyDelete
  26. WAHHH ! nampak macam sedap jeaaa , kak Aiza pernah cuba ke ? :)

    ReplyDelete
  27. wah menarik resepi akak ni,nanti nak cuba :)

    ReplyDelete
  28. Panduan yang praktis dan mudah dipahami tentang Cara Memasak Martabak dengan Menggunakan Pemanggang Ajaib. Bahan-bahan untuk memasak sangat sederhana dan pastinya sangat praktis untuk disajikan sebagai hidangan untuk keluarga kita di rumah, apalagi jika di sajikan untuk menu berbuka puasa, pasti akan sangat berkesan. Terimakasih banyak ya mizz atas resepnya ^^

    ReplyDelete
  29. ooo,boleh jugak macam ni.tak taw la pulak :P

    ReplyDelete
  30. Wah, nampaknya dah boleh jadi duta pemanggang ajaib dah ni.

    ReplyDelete
  31. Wah.. Lebih sedap dr bazar nmpknya...

    ReplyDelete
  32. kak guna kulit popia je buat murtabak.. wow blh dcuba ni. selalu org pkai kulit dia gna adunan utk roti canai tuh

    ReplyDelete
  33. wahhhh...pemanggang ajaib da ad...kne cbe skali ny.... hehe

    ReplyDelete
  34. Suka makan murtabak mini..tapi tak pernah buat lagi..pasni kena belajar buat jgk...

    ReplyDelete
  35. woah...murtabak pulak...mmg ajaib! heee =3

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^