08 April 2013

Ikan Bakar Simple Pemanggang Ajaib dan Sambal Kicap

Assalamualaikum,

Aku telah memasak ikan bakar menggunakan Pemanggang Ajaib untuk makan malam semalam. Ianya mudah disediakan. Aku suka makan ikan bakar ni dengan sambal kicap je. Anda boleh juga makan dengan air asam.

Ikan Bakar Simple dan Sambal Kicap
Ikan Bakar Simple dan Sambal Kicap
Bahan-bahan Ikan Bakar:
3 ekor ikan Tilapia Merah (bersaiz kecil)
3 biji limau kasturi (dibelah dua)
Garam (secukup rasa)

Cara-cara Memasak Ikan Bakar:
1) Sediakan bahan-bahan.
Bahan-bahan Ikan Bakar
Bahan-bahan Ikan Bakar
2) Lumurkan ikan dengan garam secukupnya.
Lumurkan garam
Lumurkan garam
3) Masukkan limau kasturi yang telah dibelah ke dalam perut ikan (1 biji limau kasturi untuk 1 ekor ikan). Bakar dalam Pemanggang Ajaib. Balik-balikkan Pemanggang Ajaib sehingga kedua-dua belah ikan masak.
Masukkan limau dan bakar
Masukkan limau dan bakar
4) Sedia untuk dihidangkan bersama air asam atau sambal kicap.
Ikan siap masak
Ikan siap masak
*********************************************************************************
Bahan-bahan Sambal Kicap:
1 biji tomato (dipotong dadu kecil)
6 biji cili padi (dipotong) - jika suka pedas boleh letak lebih
1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil)
3 biji limau kasturi (dibelah dua dan ambil airnya)
Kicap (secukupnya) - aku guna jenama Jalen Kicap Lemak

Cara-cara Menyediakan Sambal Kicap:
1) Sediakan bahan-bahan.
Bahan-bahan sambal kicap
Bahan-bahan sambal kicap
2) Masukkan tomato, cili padi dan bawang besar ke dalam mangkuk. Tambahkan air limau kasturi.
Gaulkan tomato, cili padi, bawang besar dan air limau
Gaulkan tomato, cili padi, bawang besar dan air limau
3) Masukkan kicap secukup rasa  (aku dah tak tambah gula dan garam sebab kicap tu dah cukup manis dan masinnya).
Sambal kicap siap disediakan
Sambal kicap siap disediakan

* Tips: 
  • Pastikan ikan dibersihkan dengan membuang semua darahnya. Basuh dengan limau kasturi untuk menghilangkan bau hanyir ikan. 
  • Untuk mengeluarkankan air limau yang banyak, golek sambil tekan limau kasturi sebelum dibelah. 

18 comments:

  1. Menarik resepi ikan bakar ni,boleh cuba ni..^^

    ReplyDelete
  2. sedapnya ikan bakar dan sambal kicap ni,,.

    ReplyDelete
  3. kathy pn sk mkn dgn sambal kicap atau sambal belacan..hehehe

    ReplyDelete
  4. saya memang suka air asam dengan ikan bakar. pecah selera

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap...kecur air liurku :-)

    ReplyDelete
  6. sedapnya, dengan pemanggang ajaib, semua jadi mudah

    ReplyDelete
  7. amboi.. ada jugak entri masak2.. hehehe

    ReplyDelete
  8. wah ikan yang lezat buat disantap...saya senang dengan ikan panggang..

    ReplyDelete
  9. Aku jadi LAPER lihat posting mbak ini :(

    ReplyDelete
  10. Nyum2. Sedapnya..

    Hi2. BW, Follow 1055, Klik2 iklan (:

    ReplyDelete
  11. sepertinya mantap sob kalau pakai pemanggang ajaib getu. Bisa bikin masakan jadi ok ya sob

    ReplyDelete
  12. aaaaaaa ikan bakar ke tu?!?!?!? *buat buat tak nampak*
    hihihihi kecur liur niiii kak aiza oiiii

    ReplyDelete
  13. Ikan bakar memang sentiasa menyelerakan...hehe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^