Assalamualaikum,
Adakah kita benar-benar faham tentang apa itu lemak? Tahukah kita jenis-jenis lemak? Benarkah lemak itu berbahaya? Mengapa kita perlu mengurangkan memakan makanan yang berlemak?
Gambar sekadar hiasan - Google |
Beberapa perkara asas tentang lemak adalah seperti berikut:
- Lemak sumber kalori terbanyak.
- Makanan banyak lemak dan minyak menyebabkan kegemukan.
- Lemak dikaitkan dengan penyakit jantung koronari, kencing manis dan barah.
- Hampir kesemua makanan harian kita banyak mengandungi lemak.
- Makanan yang mengandungi lemak semulajadi adalah seperti: minyak, mentega, marjerin, minyak sapi, santan, krim.
- Makanan yang mengandungi tambahan lemak/ minyak adalah seperti kuih muih, karipap, roti canai, kek, cucur pisang, bingka, keropok, nasi goreng, nasi lemak, mee goreng, ayam goreng, ikan goreng, mayonis.
Terdapat dua jenis lemak yang asas dalam makanan iaitu :
1) Lemak Tepu
- Menjadi beku dan keras dalam suhu sejuk (peti sejuk).
- Sumber utama hasil haiwan dan sebahagian tumbuhan seperti santan dan minyak kelapa sawit.
- Pengambilan yang berlebihan dikaitkan dengan bertambah paras kolestrol dan risiko penyakit jantung koronari.
2) Lemak Tidak Tepu
- Lembut atau cair walaupun dalam suhu sejuk.
- Sumber utama hasil tumbuhan dan terbahagi kepada 2 jenis:
- Mono tidak tepu : minyak zaitun, canola
- Poli tidak tepu : minyak jagung, soya, bunga matahari dan majerin lembut
* Bertukarlah kepada lemak jenis tidak tepu di dalam masakan tetapi gunakan secara berpatutan dan jangan berlebihan.
Sumber : Berita Harian
^_^
Assalamualaikum, Bagus maklumat ni. Terima kasih sudi kongsi maklumat berkenaan lemak ni ye :D
ReplyDeletewaalaikummussalam,
Deletesama2.. berkongsi maklumat melalui pembacaan.. :D
makanan byk lemak tu mmg nikmat gile bila dimakan.. hihihi
ReplyDeletebetul tu.. aiza pun suka makan.. hehe.. :D
Deletebaru Am tahu, selama ni main redah je..
ReplyDeletejumpa makan ape pun terus makan hoho...
nice sharing akak.. Am suka entri ni..
Maksud Gwiyomi Dan Penyanyi Asal Lirik Lagu Gwiyomi
Dunia Blogging Ramai Yang Salah Anggap.. Kenapa?
akak pun suka makan juga.. hehe.. thanks am.. :D
Deletetapi kan ramai yg lebih suka kan makanan yg mengandungi lemak tepu walaupun tahu akan merbahayakan kesihatan...sedap dulu sakit pikir kemudian..hahaha
ReplyDeletebetul tu fiza.. makanan itu la yang sedap.. :D
Deletetapi jenis lemak dua2nya enak semua ya mbak
ReplyDeletebetul tu.. :D
Deletetq share this yer.. !
ReplyDeleteyou are welcome.. :D
Deletelemak haiwan paling bahaya
ReplyDelete:D
Deleteohh...kak tetibe terasa macam tengah blaja biology kat sekolah pulak..
ReplyDeletekih kih...tp betul info yg akk bagi ni...
lemak sanga berbahay kalau terlebih ambil..
tp ia masih diperlukan oleh badan...
betul tu.. lemak memberi badan tenaga untuk berfungsi dengan baik, diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit dan rambut; membantu badan menyerap vitamin A, D, E dan K (vitamin larut lemak)..
Deletetapi kita dah selalu kan makan benda2 bersantan2 ne..hehe.. so kena perlahan2 ubah corak pemakanan..
ReplyDeletebetul tu.. :D
Deletehehe. kita dah selalu makan makanan yg bersantan segala..mana lemak tak terkumpul..hehe..nak ubah corak pemakanan tu kena perlahan2..hehe..
ReplyDelete