03 March 2013

Kuruskan Badan dengan Diet Atkins

Assalamualaikum,

Apakah diet AtkinsDiet Atkins yang telah diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins adalah corak pemakanan yang melebihkan protein berbanding karbohidrat. Sebelum ini telah dibincangkan mengenai tips kuruskan badan tanpa ubat.

Diet Atkins
Dengan diet atkins, berat badan seseorang individu akan dapat dikurangkan melalui konsep pembakaran karbohidrat dan lemak4 peringkat utama yang perlu diikuti seperti berikut:
  1. Induction (permulaan dan pengenalan)
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance
Induction merupakan peringkat terpenting kerana ia adalah asas kepada perubahan corak pemakanan anda. Sebaiknya proses ini dipraktikkan selama 2 minggu atau lebih iaitu mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda.

Peringkat 1 : Induction 
1) Elakkan makan seperti berikut:
  • Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sama jenis dengannya.
  • Roti (roti berserat, roti bun, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastri) dan apa saja jenis roti. 
  • Gula (gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula) dan apa saja makanan bergula tinggi. 
  • Buah-buahan (lepas 2 minggu baru boleh makan). 
  • Minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas, minuman isotonik. Kurangkan pengambilan kopi.
  • Snek seperti keropok, biskut manis, popcorn dan jeruk manis.
  • Kacang (lepas 2 minggu baru boleh makan). 
  • Makanan terproses seperti kentang goreng, bebola ikan, sosej.
  • Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.
  • Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih (tak kira rendah lemak atau tidak).
2) Boleh makan seperti berikut:
  • Ayam - panggang, steam, bakar, sup, goreng tanpa tepung.
  • Semua jenis ikan - panggang, steam, bakar, sup, goreng tanpa tepung. 
  • Semua jenis daging (halal) - panggang, steam, bakar, sup, goreng tanpa tepung, salai. 
  • Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
  • Sayur - terutamanya sayur hijau sawi, bayam, salad, timun). Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi elok. 
  • Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Had kepada 2-3 keping sehari.
  • Air kosong, air mineral - minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  • Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis sahaja. 
  • Pizza? Makan topping sahaja.
  • Makanan tambahan dan vitamin seperti spirullina dan multivitamin untuk menambahkan tenaga dan menguatkan daya ketahanan badan.
Untuk pemakanan seharian, jangan melebihi 20 gram karbohidrat sehari. Perlu makan ikut waktu seperti biasa iaitu sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam (sebelum jam 9 malam).


3) Contoh Menu:
i) Sarapan Pagi:
  • Telur rebus - 1 biji  (0.6 gram karbohidrat)
  • Kepingan ayam - 2-3 keping  (0.0 gram karbohidrat)
  • Air suam - 1-2 gelas  (0.0 gram karbohidrat)
  • Keju - 2 keping  (1.0 gram karbohidrat)

ii) Makan Tengahari / Malam:

  • Ikan panggang - 1-2 keping  (0.0 gram karbohidrat)
  • Sup Ayam - 1 mangkuk  (0.5 - 1.0 gram karbohidrat)
  • Ayam goreng - 1-2 ketul  (0.5 - 1.0 gram karbohidrat)
  • Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk  (1.0 - 3.0 gram karbohidrat)
  • Telur goreng - 1-2 biji  (1.0 - 1.5 gram karbohidrat)

Tahukah Anda???

  • Nasi - 1 pinggan penuh = 88 gram karbohidrat
  • Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 gram karbohidrat
  • Nasi - 1/4 pinggan = 22 gram karbohidrat
  • Mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini = 10 - 100 gram karbohidrat (mihun paling rendah karbohidrat = lebih kurang 10 gram sepinggan)

Peringkat 2 : Ongoing Weight Loss
1) Makanan berkarbohidrat diperkenalkan secara berperingkat
  • Daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram dan seterusnya) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.
  • Had toleransi karbohidrat - jumlah karbohidrat tertinggi sehari dalam gram badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (untuk atlet, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasa hanya 40-70 gram sehari. Jika metabolisma rendah hanya 24 gram sehari). 
  • Perlu makan ikut waktu seperti biasa iaitu sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam (sebelum jam 9 malam).
2) Contoh Menu:

i) Sarapan Pagi: 

  • 1 telur (rebus, goreng, atau scrambled), tambah kicap masin / mayonnaise atau makan begitu sahaja. (0.6-1.0 gram karbohidrat).
  • 2 keping roti Gardenia Breaktru Wholemeal (10.1 gram karbohidrat per 2 keping).
  • Sayur salad dengan serpihan keju mozarella atau olive oil sahaja (0.5 gram karbohidrat).

ii) Makan Tengahari/Malam: 

  • Ikan pari panggang atau apa saja jenis ikan (0.0 gram karbohidrat)
  • ATAU ganti ikan dengan ayam - boleh panggag, sup, tomyam atau goreng, asalkan guna rempah tak berperisa tiruan dan tidak bergula (0.0 gram karbohidrat). 
  • Sayur bayam / sawi - boleh masak biasa asalkan tak bersantan, tak bergula, atau tak bercampur bahan berkarbohidrat (0.2 - 1.0 gram karbohidrat). Elak kentang, kurangkan lobak merah dan lebihkan sayur hijau. 

iii) Snek: 

  • 1 keping keju Cheddar
  • ATAU salad ringan (seperempat / separuh saiz)
  • 2 keping tauhu sumbat (isikan taugeh dan timun sahaja)

iv) Minuman: 

  • Air biasa 
  • Teh hijau / teh herba - tanpa gula
Selamat mencuba program diet Atkins. Ianya fleksibel kerana anda tidak perlu berlapar. Tingkatkan kecergasan badan dengan tambahan aktiviti fizikal seperti bersukan dan bersenam. Setelah mencapai berat badan idaman, kekalkan berat badan ideal dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang dan senaman yang teratur.

Sumber:

1 comment:

  1. waauu kali pertama baca ttg ni..terima kasih berkongsi tips kurus..terbaikk...

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen.. ^_^