Nugget Ikan |
Bahan-bahan:
1,650 g surimi (cara pembuatan surimi klik sini)
24 g garam
33 g gula
390 g bawang besar (dipotong kecil)
15 g bawang putih (dipotong kecil)
540 g serdak roti
120 g lemak sayuran (dicincang halus)
210 g tepung jagung
16.5 g Monosodium Glutamate MSG
1.5 g Inosine Guanosine IG
Peralatan :
Mesin Pengadun,
Mesin Pembentuk Nugget
plastik lutsinar
dulang logam
skapel
Cara Membuat:
1) Surimi beku ditimbang dan dipotong kiub kecil.
Surimi beku ditimbang dan dipotong kiub |
2) Bahan-bahan
untuk membuat nugget ikan ditimbang mengikut sukatan yang telah
ditetapkan.
Bahan yang telah ditimbang |
3) Masukkan surimi ke dalam Mesin Pengadun dan diadun sehingga separa cair. Gaul dengan skapel.
4) Apabila adunan menjadi separa cair, garam dan gula dimasukkan sedikit demi sedikit.
5) Kemudian masukkan MSG, IG, bawang besar, bawang putih, tepung jagung, dan lemak sayuran.
Garam, gula, bawang besar, bawang putih, tepung jagung, lemak sayuran, MSG dan IG dimasukkan |
6) Masukkan serdak roti sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan adun lagi hingga sebati.
Tambahkan serdak roti |
7) Hentikan mesin dan masukkan adunan ke dalam dulang logam.
Adunan dimasukkan ke dalam dulang |
8) Tuangkan adunan ke dalam Mesin Pembentuk Nugget. Mesin Pembentuk Nugget dihidupkan. Sebuah dulang logam yang berisi serdak roti diletakkan pada bahagian bawah mesin.
Nugget jatuh ke atas serdak roti |
9) Nugget yang disalut serdak roti disusun di dalam dulang logam yang dilapisi plastik lutsinar supaya ianya tidak melekat.
Nugget disusun dalam dulang |
10) Nugget ikan yang telah siap boleh disimpan sejuk pada suhu -18 oC atau digoreng untuk dimakan terus.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih sudi komen.. ^_^