Assalamualaikum,
Dah lama rasanya aku tak makan rendang daging yang dimasak sendiri. Tengahari tadi aku merajinkan diri untuk memasak rendang ni. Resipi ni aku ambil dari My Resipi.com dan pernah cuba buat masa raya tahun lepas. Masa memasak lebih kurang 45 minit.
½ kg daging (dipotong kecil)
1 peket kecil (24 gram) rempah kurma
1 sudu besar kerisik
½ biji kelapa (diperah santannya)
2 helai daun limau purut (dimayang)
1 helai daun kunyit (dimayang)
garam dan gula (secukup rasa)
sedikit air asam jawa
Minyak masak (untuk menumis)
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai
10 biji cili kering (jika suka pedas boleh lebihkan)
½ cm halia
½ cm lengkuas
Cara-cara Memasak:
1) Sediakan bahan-bahan.
2) Kisar bahan-bahan kisar sehingga lumat (letak sikit air je sebab nanti lambat kering pula masa memasak).
3) Panaskan minyak dalam Pemanggang Ajaib. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kurma dan tumis lagi sehingga rempah masak.
Bahan-bahan |
Bahan kisar |
Tumis bahan kisar |
Masukkan daging |
6) Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga daging betul-betul empuk. Kemudian masukkan kerisik dan gaul rata. Tambah daun limau purut dan daun kunyit. Sedia untuk dihidangkan..
Masukkan air asam jawa, garam, gula dan kerisik |
Tips:
- Masak rendang dengan api yang perlahan.
- Gunakan senduk kayu bagi mengelakkan permukaan Pemanggang Ajaib bercalar.
Resipi Pemanggang Ajaib (dah dicuba):
- Review Pemanggang Ajaib
- Ikan Bakar Simple Pemanggang Ajaib dan Sambal Kicap
- Kek Mentega Pemanggang Ajaib
- Murtabak Mini Pemanggang Ajaib
- Telur Dadar Pemanggang Ajaib
- Ayam Goreng Kunyit Pemanggang Ajaib
- Nasi Goreng Biasa Pemanggang Ajaib
- Roti John Pemanggang Ajaib
- Roti Kek Buah Pemanggang Ajaib
- Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib
- Ayam Bakar Pemanggang Ajaib
^_^
Nampak sedap rendang tu kak ^_^ nanti nak try lah,thanks untuk resepi ni :)
ReplyDeletesedapnya... nak sikit.. hehe...
ReplyDeletewahh macam best je guna pmanggang ajaib ni.. tringin jugak nak beli.. best ke kak??
ReplyDeleteAssalamualaikum, wah, nampak sedap rendang daging ni.. klau ada masa boleh cuba nnti.. Apapun, saya nak bgtau yg url blog dgn nama serta konsep blog saya dah berubah sikit.. tp, unsur2 pengkomputeran tetap saya letak jugak dalam blog tu.. :D
ReplyDeleteSedapnya rendang. Teringin nak makan. Kita x pandai masak. hehe. bleh try lpas ni :)
ReplyDeletesedapnyer sis..kathy pun ada pemanggang ajaib ni tapi selalu guna untuk bakar ikan dan ayam je..hehehe..
ReplyDeletesedap ni ...nak cubalah....
ReplyDeletepergh sedap tu... nak sikit leh??
ReplyDeletejom visit my site and follow me..
http://www.ahmadhasif.info/
Mas kerja kat sabah dulu selalu jgk saya masak dan pernah juga buat rendang dgn kawan2 llaki. Bkn berminat nak masak tapi kedai mkn jauh kat bandar, jdi tak berbaloilah nak mkn kt luar selalu.
ReplyDeletePemanggang ajaib tu saya pun ada satu. tapi yg cap ikan rasanya.
Biasa mkn rendang watu hari raya jer...rindu nk mkn rendang, kirim ckit bole x, hehe..
ReplyDeleteBtw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)
insanbiasabiasa.blogspot.com
Wau pemanggang ajaib..nmpak macam sesuai utk membakar je..rupanya siap boleh buat rendang lagi ek
ReplyDeletesedap tu rendang..hehe
ReplyDelete@dilaella Ella
ReplyDeletecuba la buat dila.. you are welcome.. :D
@Waazin Aiman
ReplyDeletemacam mana tahu sedap? hehe..
@Nao Mei
ReplyDeleteye cik akak.. aiza guna pemanggang tu aje.. boleh je kirimkan untuk cik akak je..
@Berry Lavynia
ReplyDeletesetakat ni memang mudah digunakan.. nak bakar ikan, ayam atau makanan laut pun senang.. beli la satu (macam promosi pula ya)..
@zakirasli ..
ReplyDeleteWaalaikummussalam wbkt.. cubalah nanti.. patut la akak buka url blog K.O.M.P.U.T.E.R tu dah tak boleh buka.. :D
@Norhaizam Mustaffa
ReplyDeleteakak pun bukannya pandai masak pun.. selalu nak masak mula la google je.. hehe.. :D
@Kathy Rbain
ReplyDeletecuba pelbagaikan kegunaan pemanggang ajaib tu.. masak kek, roti john&sate pun boleh juga..
@Noor Mala Shahar
ReplyDeleteboleh cuba buat.. :D
@ahmad
ReplyDeleteboleh je.. ok, nanti akak visit blog adik.. thanks sudi singgah sini ya..
@shameel Iskandar
ReplyDeletemesti sedap masakan orang di perantauankan?
sama la, yang aiza punya pun cap ikan juga..
@Teena Tna
ReplyDeletetadi sebab teringin nak makan buat juga tu.. boleh je kirim, hehe..
thanks sebab sudi singgah sini ya.. insya-Allah akan blogwalking ke blog anda.. :D
@Mieza Jhaa K
ReplyDeletetry and error juga hari ni.. hehe.. sebelum ni (raya tahun lepas) masak kat dalam kuali..
wah.... pemanggang ajaib pun boleh masak rendang.... memang ajaib...
ReplyDeleteBerape lame masak rendang kalo gune nie...?
My recent post : 20 Design Kerusi yang Kreatif
@Nana Liena
ReplyDeleteboleh nana try buat lepas ni.. hehe..
@GA GreenArtwork
ReplyDeleteboleh cuba lepas ni.. masa memasak kurang dari 1jam (lebih kurang 45 minit)..
Nampak sedap la akak.. sya pun smlm masak ikan siakap guna pemanggang ajaib nie...memang mudah..;p
ReplyDelete@♥ Mrs. Secretary ♥
ReplyDeletebetul farah.. tak rugi beli 1 pemanggang ajaib untuk 1 family.. pelbagai masakan boleh dicuba..
yang penting ianya menyihatkan kerana kita boleh kurangkan penggunaan minyak semasa memasak..
Waaaaaaaa, sedappppnyeee akakkkkkk!
ReplyDeleteMasak utk anis jugak boleehhh?
Hehehe.
@Nies alhaQ
ReplyDeleteboleh je anis.. hehe.. :D
smp skrg zura blm beli pemanggang ajaib tuh.. teringin gk nk beli satu...
ReplyDeleteWaaaa....pandai masak upanya...untung sapa dapt...hehehe
ReplyDeletebest-best resepi Mizz Aiza...
ReplyDelete