Assalamualaikum,
Diet seimbang merupakan salah satu cara untuk mengawal penyakit tekanan darah tinggi. Di dalam amalan diet seimbang, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang berkolesterol dan kandungan garam yang tinggi.
Sebelum ini telah dibincangkan punca dan tanda-tanda penyakit darah tinggi. Pengambilan garam (melebihi 6 gm sehari) mendedahkan diri kita kepada penyakit darah tinggi. Kandungan garam di dalam beberapa jenis makanan adalah seperti berikut:
1. Makanan kandungan garam rendah
- Buah-buahan
- Sayur-sayuran
- Minyak sayuran
- Lemak
- Gula
- Tepung
- Nasi
- Roti putih
- Roti mil penuh (berserat tinggi)
- Bijirin
- Kekacang
2. Makanan kandungan garam sederhana
- Daging
- Ikan
- Telur
- Susu
3. Makanan kandungan garam tinggi
- Bahan perisa, monosidium glutamate (MSG)
- Kicap, sos barbeku, taucu (pes soya), sos cili, sos tiram
- Sayuran (marinate)
- Penambah perasa, kiub perasa
- Serbuk penaik (berasaskan natrium), soda bikarbonat
- Krim salad, mayonis
- Makanan siap proses:
- Makanan dalam tin
- Bijirin (segera dimakan)
- Keju
- Sup (sedia dimakan)
- Sosej, daging burger
- Makanan diawet:
- Ikan masin, telur masin
- Daging diawet
- Jeruk buah-buahan, jeruk sayur-sayuran
- Belacan, cincaluk, budu
Gunakan bahan semulajadi ketika menyediakan makanan. Anda boleh menggantikan penambah perisa dengan rempah-ratus, herba, bawang putih dan bawang merah. Bagi menggantikan garam, gunakan perahan jus limau nipis.
Penurunan berat badan dan senaman yang teratur juga adalah penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Oleh itu amalkan diet seimbang dan gaya hidup sihat agar terhindar dari penyakit darah tinggi. "Sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari merawat".
Diolah dari sumber: www.myhealth.gov.my
darah tggi boleh menyebabkan stroke.. mmg kena jaga kadar pengmbilan gula n garam lam badan kita >.<
ReplyDeletewah.. mcm doktor ye.. :-)
ReplyDelete