Assalamualaikum,
Apakah itu Surimi? Surimi adalah daging ikan yang dicincang dan dibasuh secara larut lesap dengan air kemudian dicampurkan dengan gula dan bahan tambahan lain sebelum dibekukan. Ianya berasal dari bahasa Jepun (Sir-ree-mee) yang bermaksud daging cincang.
Surimi digunakan sebagai bahan utama di dalam penghasilan produk perikanan seperti bebola ikan, jejari ikan, kek ikan, nugget ikan, kamaboko, sosej ikan dan lain-lain. Ianya boleh disimpan sehingga 6 bulan pada suhu -20 darjah celcius.
Surimi |
Bahan-bahan:
Ikan segar (ikan biji nangka, ikan kerisi, ikan mengkarung, dan ikan lolong)
Gula
Polifosfat
Cara Membuat:
1. Pilih ikan segar.
Ikan segar (ikan biji nangka, ikan kerisi, ikan mengkarung, dan ikan lolong)
Gula
Polifosfat
Cara Membuat:
1. Pilih ikan segar.
Pemilihan ikan segar |
2. Timbang ikan.
Ikan segar ditimbang |
Kepala dan isi perut dibuang |
Ikan dibersihkan |
Tulang dan kulit diasingkan dengan mesin |
6. Timbang isi ikan.
Isi ikan ditimbang |
7. Luluh lesap isi ikan.
Proses luluh lesap isi ikan |
8. Perah isi ikan.
Proses memerah isi ikan |
9. Saring isi ikan.
Proses menyaring isi ikan |
10. Timbang isi ikan yang telah disaring.
Proses menimbang isi ikan |
11. Gaul isi ikan dengan gula dan polifosfat.
Isi ikan digaul dengan gula dan polifosfat |
12. Bungkus dengan plastik lutsinar dan labelkan tarikh pembuatan.
Proses pembungkusan |
13. Simpan di dalam bilik sejuk pada suhu -20 darjah celcius.
Simpan dalam bilik sejuk |
akk prnh makan x seremi tu?? huhu~ >.<
ReplyDeletekalau mau beli surimi beku itu dimana yach, bisa kasih info
ReplyDeleteterima kasih
@AiSyA LiEzA
ReplyDeletepernah makan yang dah dibuat produk seperti jejari ikan dan nuget ikan..
@Inbraco PT.
ReplyDeleteboleh cari di kilang yang membuat produk bebola ikan, sosej ikan atau nugget ikan..
saya ada surimi, cp :081252919414
ReplyDelete