03 February 2013

Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum,

Hujung minggu adalah hari untuk berlibur bersama family. So mesti masak something special. Teringin nak makan sate, tapi takde tempat untuk membakar sebab rumah aku rumah flat. Aku teringat pada Pemanggang Ajaib yang dibeli and timbullah idea untuk memasak sate. 

Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib
Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib
Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib


Bahan-bahan:
1kg isi ayam (dipotong kecil) 
4 biji limau kasturi

Bahan perap sate (dikisar sehingga halus):
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5 cm halia
2 sudu besar serbuk kunyit 
2 batang serai
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan halus
1 sudu besar jintan kasar

Bahan perasa:
10 sudu besar gula (kalau tak suka manis, kurangkan kuantiti gula)
200 gram gula merah
2 sudu besar garam
4 sudu besar minyak masak 

Cara-cara Memasak:
  1. Masukkan bahan-bahan perap, isi ayam, bahan perasa dan air perahan limau kasturi ke dalam beg plastik. Goncangkan supaya bahan-bahan meresap sekata dalam ayam. Perap dalam freezer selama 1 atau 2 hari. 
    Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib

  2. Keluarkan sate mentah yang telah diperap dari freezer. Masukkan ke dalam Pemanggang Ajaib dan tutup. Masak dengan api yang sederhana. 
    Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib

  3. Balik-balikkan Pemanggang Ajaib sehingga sate garing (aku tak gunakan minyak sebab permukaan Pemanggang Ajaib tidak melekat). Sedia untuk dihidangkan bersama kuah kacang dan nasi impit.
    Sate Ayam Simple Pemanggang Ajaib
Nota : Aku tak gunakan buluh sate sebab tak dapat cari.

Resipi Pemanggang Ajaib (dah dicuba):

3 comments:

Terima kasih sudi komen.. ^_^