Assalamualaikum,
Hujung minggu adalah hari untuk berlibur bersama family. So mesti masak something special. Teringin nak makan sate, tapi takde tempat untuk membakar sebab rumah aku rumah flat. Aku teringat pada Pemanggang Ajaib yang dibeli and timbullah idea untuk memasak sate.
1kg isi ayam (dipotong kecil)
4 biji limau kasturi
Bahan perap sate (dikisar sehingga halus):
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5 cm halia
2 sudu besar serbuk kunyit
2 batang serai
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan halus
1 sudu besar jintan kasar
Bahan perasa:
10 sudu besar gula (kalau tak suka manis, kurangkan kuantiti gula)
200 gram gula merah
2 sudu besar garam
4 sudu besar minyak masak
Cara-cara Memasak:
- Masukkan bahan-bahan perap, isi ayam, bahan perasa dan air perahan limau kasturi ke dalam beg plastik. Goncangkan supaya bahan-bahan meresap sekata dalam ayam. Perap dalam freezer selama 1 atau 2 hari.
- Keluarkan sate mentah yang telah diperap dari freezer. Masukkan ke dalam Pemanggang Ajaib dan tutup. Masak dengan api yang sederhana.
- Balik-balikkan Pemanggang Ajaib sehingga sate garing (aku tak gunakan minyak sebab permukaan Pemanggang Ajaib tidak melekat). Sedia untuk dihidangkan bersama kuah kacang dan nasi impit.
Nota : Aku tak gunakan buluh sate sebab tak dapat cari.
Resipi Pemanggang Ajaib (dah dicuba):
- Review Pemanggang Ajaib
- Ikan Bakar Simple Pemanggang Ajaib dan Sambal Kicap
- Kek Mentega Pemanggang Ajaib
- Murtabak Mini Pemanggang Ajaib
- Telur Dadar Pemanggang Ajaib
- Rendang Daging Pemanggang Ajaib
- Ayam Goreng Kunyit Pemanggang Ajaib
- Nasi Goreng Biasa Pemanggang Ajaib
- Roti John Pemanggang Ajaib
- Roti Kek Buah Pemanggang Ajaib
- Ayam Bakar Pemanggang Ajaib
^_^
suka resepi ni...
ReplyDeletemacam sedap je nie..yum3
ReplyDeletesedap...
ReplyDelete